Geef mij een woord

Gepubliceerd op 8 maart 2021 om 11:38

‘Geef mij een woord’. Dat vroegen destijds leerlingen aan wijze woestijnvaders en monniken. Geef mij een woord, dat ik kan overdenken. Een woord, dat een tijdje met me kan meegaan ter inspiratie en bemoediging. Wat zou zo’n woord vandaag voor jou kunnen zijn?

Je ziet ze soms hangen in huiskamers of zaaltjes. Pakkende zinnen of woorden die een wijze gedachte of levensles bevatten. Boven het bureau van mijn vader hing destijds het tegeltje ‘God heeft ons geen kalme reis beloofd, maar wel een behouden aankomst’. En in de hal thuis hing ooit een borduurwerk van mijn moeder ‘Waar leed is, is zegen nabij’. Misschien klinken ze jou nu wel wat oubollig in de oren. Toch zijn deze spreuken wel in mijn hart blijven hangen. Ik weet dat mijn ouders er troost uit hebben gehaald in tijden van ziekte en crisis (watersnoodsramp).

 

Spreuken, spreekwoorden, Bijbelzinnen, ze kunnen je hart soms diep raken. Ze bevatten nogal eens een wijs inzicht en goede levensles. Ik begrijp dan ook heel goed dat de oude monniken graag pakkende teksten uit de Bijbel of van een kerkvader of kerkmoeder opschreven in een soort notitieboekje. Met een deftig woord heette dat boekje rapiarium. Later konden zij die pakkende spreuken weer teruglezen en erover mediteren. En doorgeven aan hun leerlingen en medebroeders.

 

Onlangs vroeg ik jongeren om een pakkend lied of gedicht uit te kiezen. Hun bijdragen varieerde van Claudia de Breij (Mag ik dan bij jou) tot Huub Oosterhuis (Om liefde gaan wij dit leven). Onze videobelontmoeting was een wonderlijk mooie bijeenkomst van de 18+kring. Hun pakkende zinnen lieten iets zin van wat hen diep van binnen raakte. De favoriete woorden bleken ook een soort medicijn te bieden in deze coronacrisis.

Godzijdank zijn er nog woorden en beelden die je een beetje moed en troost kunnen geven, ook als het wat minder met je gaat.

 

Ik wil jou, beste lezer, uitnodigen om het eens te proberen. Zoek naar een korte spreuk die je uit het hart gegrepen is. Schrijf deze woorden op in een boekje. Lees en herlees ze af en toe in stilte. En nog een suggestie. Deel je tekst met iemand die je er ook mee kunt bemoedigen. Gedeelde vreugde is dubbele vreugde, zoals weer een ander spreekwoord luidt.

Laat ik eindigen met het gevleugelde motto dat je in deze coronatijd kunt tegenkomen op kerkengebouwen, huisramen en kaartjes. Ja, zelfs op mondkapjes. Ik mocht er afgelopen week een exemplaar van ontvangen (zie foto). Dit motto komt regelrecht uit de Bijbel (1 Korintiërs 13: 7b ‘Door de liefde blijf je altijd volhouden' uit de Bijbel in Gewone Taal). Laat dit woord je vandaag en morgen rust geven en hoop voor de toekomst.

 

HOUD MOED,

HEB LIEF!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Ad Geerling
3 jaar geleden

Goede Hans, in het kerkblad van de Open Kring schrijf ik elke maand een Samenraapsel, in het Latijn is dat - zoals je weet - rapiarium. Jouw advies is al jaren goed gebruik voor mij. Van in mijn studententijd in Kampen ('72-'79). In de Open Kring schrijf ik er kort wat bij en zoek ook naar een portret van de geciteerde auteur m/v.