Een kerstverhaal

Gepubliceerd op 23 december 2023 om 09:59

Het is koopavond op de Melkmarkt te Zwolle. Het is donker en het miezert. Mensen spoeden zich met hun laatste inkopen naar huis. Als de winkels sluiten, gaat Maria bij de groene engel staan. Ze kijkt het kunstwerk aan en peinst. Eerst denkt ze aan alle kerstgeschenken in haar overvolle tassen voor familie en vriendinnen. Ze werpt een blik op haar smartphone. Heeft ze nog iets vergeten? Ineens hoort zij haar naam: Maria! Maria kijkt rond, maar ziet niemand. Ze leest verder de laatste appjes en Instagramberichten. Dan klinkt opnieuw haar naam: Maria! Maria kijkt omhoog. De groene engel komt in beweging en stapt van zijn sokkel af. Maria schrikt.

Engel:  Vrees niet, Maria. Je hoeft niet bang voor mij te zijn.

Maria: Dat kunt u wel zeggen, maar ik heb nog nooit een kunstengel horen spreken.

Engel:  Eens moet de eerste keer zijn...Maria, ben jij gelukkig?

Maria: Ik gelukkig, ach, ik moet even bekomen van de schrik. Gelukkig, wanneer ben je dat? Ik ga Kerst vieren. Lekker eten en drinken met familie en vrienden...even samen blij. Maar ik zie wel op tegen de dagen erna.

Engel: Waarom?

Maria: Omdat ik me alleen voel. Mijn partner heeft me net verlaten. Mijn lieve vader is onlangs gestorven en ik weet niet goed wat ik wil met mijn leven.

Engel:  Tjonge, dat valt inderdaad niet mee. (Stilte) Maria, ik wil je een hart onder de riem steken. Ik heb goed nieuws voor jou.

Maria: Goed nieuws. Voor mij.  Wat dan?

Engel:  Ken je het Kerstverhaal?

Maria: Ja, van thuis en school... dat gaat over de geboorte van Jezus. Ik ben vernoemd naar zijn moeder. Maar wat heb ik daaraan voor mijn leven?

Engel: Weet je wat de herders midden in de winternacht op het veld meemaakten?

Maria: Ja, de hemel ging open en het werd licht en het engelenkoor zong ‘Ere zij God’.

Engel: Juist, dat heb je heel goed onthouden. Mijn collega’s krijgen dagelijks zangles in de hemel en kunnen dus heel mooi zingen. Zij zingen trouwens de mensen nog steeds de liefde van God toe. Op allerlei manieren en op allerlei momenten. Ook vandaag voor jou. Luister maar goed....

 

En ineens gaat de hemel open boven de Melkmarkt. Alles wordt stralend licht. Engelen van licht en vrede vliegen naar beneden. Ze gaan bij hun groene collega Michaël staan. Wat zullen we zingen? Het Hallelujah van Leonard Cohen dit keer?

Het blijkt een schot in de roos te zijn voor Maria, want het is haar lievelingslied. De hemel gaat plotseling open in haar hart. Deze avond wordt onvergetelijk mooi. De engelen vliegen na hun koorzang weer omhoog. Engel Michaël klimt op z’n sokkel en verstart. Maar Maria is in de zevende hemel. De liefde van God geeft haar vleugels. Heel haar leven staat nu in een ander licht. Deze Kerstontmoeting onder de open hemel maakt van haar een ander mens. Gloria in excelsis Deo. Hallelujah.

Hans Tissink

Reactie plaatsen

Reacties

Ilse Tissink
6 maanden geleden

Prachtig neef!