Kerstboommeditatie

Gepubliceerd op 23 december 2020 om 14:32

Op weg naar Kerst in coronatijd mijmer ik wat onder de kerstboom. Ik daag jou meteen maar uit met mij om mee te doen.

Ik mediteer en bekijk met aandacht onze versierde boom in de huiskamer. Enkel stille concentratie helpt mijn ziel door alle vluchtige oppervlakkigheid en blingbling heen te prikken. Ook jouw ziel?

Ik overdenk stil en aandachtig het geheim van de boom. Kan deze boom niet even symbool staan voor de stamboom van Jezus? Matteüs opent zijn kerstevangelie er toch maar mee. En stammen jij en ik spiritueel gezien niet van Christus af? Hoe is het gesteld met onze geestelijke wortels?

Ik mijmer verder en zie de ballen en dennenappels hangen aan de takken. Zij nemen me mee naar de vruchten van het kerstgeheim. Wat kunnen de vruchten van Kerst in deze coronatijd zijn? Compassie, solidariteit, hoop, liefde? Rijpen deze vruchten in mij? En in jou?

 

Ik kijk verder en zie warempel een vogel in de boom. Wat mooi. 'Let op de vogels,' zei Jezus eens. Deze vogel fluit heel zachtjes een liedje van verlangen. Weet de vogel met Kerst ook mijn verlangen te wekken? ‘Elke vogels zingt zijn lied, herders waarom zingt gij niet? (lied 486)’

Inmiddels valt mijn oog op een ster. Wat stralend. Een gloedvolle verwijzing naar de ster van Betlehem. De ster die de wijzen uit het Oosten bij Jezus bracht. Straalt de ster ook in mij? Durf ik er nog in te geloven na een jaar van coronapandemie en lockdowns? En wat betekent deze ster voor jou?

 

O ja, laat ik de piek boven in de boom niet vergeten. De coronacijfers en tabellen pieken momenteel weer verontrustend. Zo zal het niet blijven toch…? De piek in mijn kerstboom wijst verder omhoog, net als de spitse kerktorens met hun hanen. Er is nog een ander geluid. Een ander teken. Wie oren heeft, die hore. Wie ogen heeft, moet verder kijken… Horen en zien wij wel met ons hart en met voldoende verbeeldingskracht?

 

Tenslotte, de meeste vreugde ontvang ik toch van de lichtjes in de boom, vooral als de huiskamer helemaal donker is. De glinsterende lichtpuntjes voeren mijn meditatie naar belangrijke lichtmomenten in deze duistere wereld en verwarrende tijd. Durf ik ze te zien? Durf ik ze te tellen als zegeningen, één voor één.

Ik begin er vandaag mee. Volgens mij helpt het al. Doe je mee?

 

Onze meditatieve oefening onder de kerstboom is ten einde. Of misschien moet ik zeggen: onze meditatie begint nu pas goed. Ontvang licht en geef licht door aan mensen die jouw aandacht nodig hebben.

Gezegende Kerstdagen en een gezond nieuw jaar vol lichtpunten van hoop, geloof en liefde gewenst.

 

Hans Tissink

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.