Anne van der Meiden oet de tied

Gepubliceerd op 3 juni 2021 om 16:04

IM  ANNE VAN DER MEIDEN

Vandaag vernam ik van diverse kanten op Facebook dat Anne van der Meiden twee dagen voor zijn 92ste verjaardag is overleden. Hij is ‘oet de tied kommen’, op z’n Twents gezegd, de Nedersaksische streektaal die hij zo graag sprak.

Zijn ‘oet-de-tied-goan’ maakt bij velen wel wat los. Ik denk persoonlijk vooral terug aan de prachtige cursus ‘Preken en communicatie’ die ik lang geleden eens bij deze theoloog en communicatiewetenschapper volgde. Een vriend had me er vooraf al warm voor gemaakt: ‘Je hoef alleen maar met je armen over elkaar te zitten en te luisteren naar zijn humoristische verhalen.’

Zo was het ook. Ik genoot van zijn grappen en anekdotes. En Anne van der Meiden leerde me daarnaast een heleboel aan tips en tools voor de voorbereiding en uitvoering van de prediking. Alle deelnemers mochten een preek houden en daar gaf hij feedback op. Ik leerde dat je als predikant gemakkelijk in diverse valkuilen kunt trappen. Probeer niet alle exegetische vondsten in een preek te stoppen. Spring niet steeds van de hak op de tak. Mooier is het om de mensen vertellend en beeldend mee te nemen. Wissel af met doceren, behagen en motiveren. Jouw preek wordt dan een soort reis in een landschap dat zowel Bijbels als bij de tijd (bie de tied) is. Verder leerde Anne mij dat veel luisteraars al erg blij zijn met een ‘theologie’ die in een eierdopje kan in plaats van in een grote bierpul.

Enfin, zijn adviezen heb ik me zeer ter harte genomen. Ik denk nog geregeld terug aan zijn weldadige cursus. Later kwam ik Anne zo af en toe tegen op tv of radio. Hij werd ouder. Maar zijn ogen bleven twinkelen, en zijn humor was nog als vanouds. En altijd kwam ook weer zijn liefde voor de Twentse Biebel aan de orde. Hij heeft er met hart en ziel aan gewerkt.

Daarom citeer ik uit eerbetoon en ter nagedachtenis aan deze geliefde theoloog en communicator enkele verzen uit Prediker 3 in het Twents:

 

31Veur alns gef ’t ’n (bepoald) uur,

veur alns oonder ’n hemmel is der ne tied.

2Ne tied um joonk te worden en ne tied um oet de tied te kommen,

ne tied um te potten en ne tied um wat der pot is oet te roppen.

3Ne tied um dood te maken en ne tied um better te maken,

ne tied um of te brekken en ne tied um op te bouwen.

4Ne tied um te hulen en ne tied um te lachen,

ne tied um te rouwen en ne tied um te daansen.

5Ne tied um keien vot te smieten en ne tied um keien biej mekaar te gaddern,

ne tied um te vriejen en ne tied um der foj van te wean.

6Ne tied um te zeuken en ne tied um te verlezen,

ne tied um vast te hoalden en ne tied um vot te smieten.

7Ne tied um kort te scheuren en ne tied um an te neaien,

ne tied um te zwiegen en ne tied um te sprekken.

8Ne tied um leef te hebben en ne tied um te haten,

ne tied van oorlog en ne tied van vrea.

 

(Biebel in de Twentse sproake)

Reactie plaatsen

Reacties

ton kamphuis
3 jaar geleden

mooi neergezet de man was een genot om aan te horen en liet veel aan je eigen gevoel over