Leefcirkel

Gepubliceerd op 23 maart 2022 om 09:48

Ik zit met corona thuis in isolatie. Niezen, hoesten en wat hangerig. Alle tijd om na te denken en te lezen. En wat op te schrijven in mijn dagboek. Zo prikkelde de monnik Anselm Grün me vandaag om een leefcirkel te ontwerpen en te delen. Religie, kerk en geloof draaien toch uiteindelijk om het goede leven. En de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne maakt me daar nog meer van bewust. Ineens kwam dit plaatje tevoorschijn:

Deze leefcirkel omvat onze menswording. Hoe word ik een mens zoals God mij ten diepste heeft bedoeld?

 

  1. Leef: Ik mag leven. Ik haal adem. Mijn hart klopt. Ik kan eten, drinken en vrij gaan en staan waar ik wil. Maar leef ik wel echt?
  2. Beleef: Vreemd genoeg ga ik vaak aan ‘het leven’ voorbij. Ik zit vol in mezelf en in mijn eigen zorgen. Eigenlijk zou ik veel bewuster en aandachtiger naar het leven horen te kijken. Met een hart dat gaat kloppen vol van verwondering en dankbaarheid. Wie beleeft, leeft meer.
  3. Beef: Het leven is helaas niet alleen maar koek en ei. Ik kan bang worden voor het kwaad. Zoals de oorlog in Oekraïne of een ernstige ziekte. Groot onheil doet mij trillen en beven op de grondvesten van mijn bestaan. Ook daarmee moet ik in gesprek gaan. Wie beeft, leeft. Kan mijn ‘beving’ veranderen in iets nieuws?
  4. Streef: In de chaos van het leven wordt mijn verlangen gewekt. Ik ga steeds meer ontdekken en onderscheiden waarop het aan komt. Mijn streven kan zijn richtpunt en rustpunt krijgen in Gods nieuwe wereld. Een wereld waarin de zon van Gods liefde schijnt omdat vrede en gerechtigheid elkaar kussen. Verlang ik daarnaar?
  5. Geef: Het kan niet anders of Gods liefde hoort mijn ziel te transformeren van ik naar de ander. Ik kom pas in Gods ogen tot bloei, als ik mijn hart open voor de ander. Vooral de ander in nood. De gewonde medemens doet een appèl op mij. Durf ik te geven en te blijven geven?
  6. Herleef: We komen terecht bij het grote mysterie van Pasen. Het geheim van de opstanding uit de dood. Het sterke verhaal van Jezus wil me daartoe verleiden. Om voorbij alle geweld, nood en dood te kijken naar Gods liefde. Ik mag opnieuw beginnen. Liefde ontwapent en overwint alles. De hoogste tijd om op te staan. En om vrij en blij echt te leven met de Ene en met elkaar.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.