Rembrandts troost

Gepubliceerd op 25 november 2020 om 11:47

Tijdens een periode van ziekte raakte ik opnieuw geboeid door schilderijen en etsen van de beroemde schilder Rembrandt. Hij weet als geen ander Bijbelverhalen treffend uit te beelden in kleur en vorm. Hij is een meester van licht en donker. Neem nu het schilderij 'De heilige familie in de timmermanswerkplaats' uit 1645. Kijk daar eens aandachtig naar. Wat roept dat bij jou als kijker op?

Dit tafereel geeft me troost. Mijn oog valt op het tedere gezicht van Maria. Zij laat de Bijbel even links liggen. Achter haar is haar man Jozef druk aan het werk. Maria heeft één en al aandacht voor de kleine Jezus. Ze straalt volledige zorgzaamheid en ontferming uit. Zo moeder, zo zoon, zo zou later blijken. En Jezus, hij slaapt. Dit symboliseert voor mij de geheime kracht van rust en stilte. In elke stille, heilige Nacht kan het wonder zomaar gebeuren. De rode deken verwijst voor mij naar het teken van Gods koninklijke Liefde. Heb ik daar wel genoeg oog voor? Kan ik vanuit de Bijbel mijn oog en hart laten meebewegen naar de kern van Gods Woord: liefde? En daaruit handelen?

En ja, op zo'n heilig moment in de heilige Familie in een doodgewone timmermanswerkplaats springen engelen uit het hemelvenster naar beneden. Gloria in excelsis Deo. Elke pijn, elk verdiet, elke ziekte, elk ongeluk kan in dit perspectief een nieuwe betekenis krijgen. Ik word er warm en blij van. Ik raak getroost en bemoedigd ondanks mijn tegenslag. Gelukkig ben je, als je dit geheim net als Rembrandt mag zien en uitbeelden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.