De hand van God

Gepubliceerd op 27 november 2020 om 15:52

Woensdag 25 november 2020 overleed stervoetballer Diego Armando Maradona. Op tv zag ik vervolgens allerlei filmbeelden over de sublieme baltechniek en schitterende doelpunten van deze wereldberoemde voetballer. Als vanzelf dacht ik weer terug aan het WK Voetbal in 1986. Ik studeerde toen in Buenos Aires aan het theologisch seminarie ISEDET. Met mijn medestudenten keek ik naar die weergaloze wedstrijd tegen Engeland, aartsrivaal van Argentinië sinds de verloren Falklands/Malvinas-oorlog in 1983. Maradona was de held en hij kreeg een haast goddelijke status.

Hij dribbelde vanaf de middenlijn met de bal langs een reeks van tegenstanders om het doelpunt van de eeuw te maken. En nog bekender werd hij met het doelpunt waarbij hij zijn hand gebruikte. De scheidsrechter en grensrechter zagen deze zonde niet en dus telde de goal. Maradona zei later: 'Dat was de hand van God'.

Tja, die hand van God. Daar heeft iedereen wel een mening over. Wat is die hand van God eigenlijk? Het Argentijnse elftal had enorm veel geluk en werd kampioen mede dankzij de hand van Maradona. De straten van Buenos Aires veranderden op slag in een heksenketel. Alle handen en vlaggen gingen omhoog. Ik keek er als nuchtere Hollander verwonderd naar. Maar zat hier nou echt de hand van God achter of die van een rebelse voetballer? Wat te denken over de handen van de tegenpartij die protesterend omhoog gingen? Of de hand van de scheidsrechter die een verkeerde beslissing nam? 

Als we over de hand van God willen spreken, zal het toch om meer moeten gaan dan om onze eigen hand of ons eigen geluk. Gelukkig is de hand van God groter dan alle mensenhanden bij elkaar. Of zoals we bij het afscheid van een dierbare plegen te zeggen: 'Niemand valt of hij/zij valt in Gods handen. Niemand leeft, of hij/zij leeft naar God toe' (Huub Oosterhuis). We moeten onze lievelingen uit handen geven en toevertrouwen in handen van de goede God. Of ze nou Maradona heten of naamloos en roemloos ten onder gaan. Zijn Hand is meer dan een tik tegen de bal. Hij zal ons allen opvangen en omhelzen voor eeuwig. He 's got the whole world in his hands. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.