Muziek aan de IJssel

Gepubliceerd op 23 september 2021 om 10:35

De IJssel inspireert me zeer. De rivier ziet er altijd weer anders uit. Vaak hoor ik muziek. Dan spelen er muzikanten bij de kade van ’t Kleine Veer. Of ik hoor het klotsen van het water langs de oever. Het gebrom van schepen die passeren, stroomopwaarts of stroomafwaarts. Kwetterende vogels. Spelende kinderen. Als je goed luistert, hoor je van alles.

Er zit veel muziek in en langs de IJssel.

Onlangs zat ik te luisteren naar klassieke muziek op de radio. Ineens raakte ik diep ontroerd. Wat ik hoorde was De Moldau van de Tsjechische componist Bedrich Smetana. Ik werd warm diep vanbinnen. Een oude herinnering kwam in mij weldadig tot leven:

Ik luister als elfjarig jongentje met grote aandacht naar meester Zevenhuizen. Hij heeft zijn pick-up geïnstalleerd en een zwarte langspeelplaat eerbiedig op de draaischijf gelegd. Daarna vertelt hij in geuren en kleuren het verhaal achter De Moldau van Bedrich Smetana (uit Ma Vlast). Eerst horen we lichtvoetige fluiten. Die symboliseren het sprankelende bronwater van twee stroompjes hoog in de bergen, het begin van de rivier. De rivier wordt almaar groter en steeds meer muziekinstrumenten uit het orkest doen mee. Opeens klinkt er een vrolijke Polka, want de rivier stroomt langs een plek waar mensen een bruiloftsfeest vieren en met elkaar dansen. Daarna wordt de muziek dreigend. De rivier raakt in stroomversnelling bij het naderen van de grote stad. En tot slot de apotheose. De rivier stroomt door de prachtige stad Praag en verenigt zich met de rivier Elbe. Het hele orkest zwelt aan en speelt majestueus en jubelend de centrale melodie.

Ik besluit om met mijn koptelefoon op langs de IJssel te wandelen. Ik luister opnieuw intens naar dit meesterwerk van Smetana. En het lijkt wel even alsof de Geest van Hierboven over de wateren zweeft. Een vogel scheert rakelings langs me heen. Hoor ik het goed? Een stille stem fluistert: ‘Er zit muziek in mij. Zing en speel maar mee met het liedje van de Liefde.’

 

PS: Voor wie het horen wil: https://youtu.be/3G4NKzmfC-Q

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.