BLOGS

Schaakmat

Tijdens een pijnlijke ziekte verging mij helaas ook nog eens alle lust om een boek te lezen. Ik gaf me daarom maar over aan het kijken naar films. Zo stuitte ik op de Netflixserie ‘The Queen’s Gambit’, die me mateloos fascineerde. Deze miniserie gaat over Beth Harmon. Zij leert als jong weeskind op het internaat schaken van de conciërge. Beth ontwikkelt zich tot een geniale schaakspeler. Zij wint het ene kampioenschap na het andere. En dat in een mannenwereld in de jaren zestig. De filmserie bevat het nodige aan dramatiek en tragiek, maar laat ik niet te veel verklappen. Kijk zelf maar.

Lees meer »

De hand van God

Woensdag 25 november 2020 overleed stervoetballer Diego Armando Maradona. Op tv zag ik vervolgens allerlei filmbeelden over de sublieme baltechniek en schitterende doelpunten van deze wereldberoemde voetballer. Als vanzelf dacht ik weer terug aan het WK Voetbal in 1986. Ik studeerde toen in Buenos Aires aan het theologisch seminarie ISEDET. Met mijn medestudenten keek ik naar die weergaloze wedstrijd tegen Engeland, aartsrivaal van Argentinië sinds de verloren Falklands/Malvinas-oorlog in 1983. Maradona was de held en hij kreeg een haast goddelijke status.

Lees meer »

Rembrandts troost

Tijdens een periode van ziekte raakte ik opnieuw geboeid door schilderijen en etsen van de beroemde schilder Rembrandt. Hij weet als geen ander Bijbelverhalen treffend uit te beelden in kleur en vorm. Hij is een meester van licht en donker. Neem nu het schilderij 'De heilige familie in de timmermanswerkplaats' uit 1645. Kijk daar eens aandachtig naar. Wat roept dat bij jou als kijker op?

Lees meer »

De Reus

Sinds een jaar staat er een groot kunstwerk aan de zuidzijde van NS station Zwolle. Ik wandel er geregeld langs. Het is een 20 meter hoge metalen werk en symboliseert voor mij een reus van een reiziger.

Lees meer »